KTEMB ile UKÜ işbirliğinde UKÜ öğrencilerine yönelik KNX tanıtım etkinliği gerçekleştirildi.


Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği (KTEMB) ile Kıbrıs Lisanslı Elektrik Müteahhitleri Birliği (SEHK) tarafından AB mali finansmanıyla yürütülen Elektriksel Alan Projesi kapsamında, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) ile birlikte yapılan organizasyonla UKÜ öğrencilerine yönelik akıllı bina sistemlerinde kullanılan KNX Otomasyon Protokolü konulu tanıtım etkinliği düzenlendi.

UKÜ Çevik Uraz Merkezi konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda okul öğrencileri ile birlikte akademisyenler de katıldı. Etkinlik gündemi gereği sırasıyla Proje Koordinatörü Osman Asilzade’nin proje tanıtım sunumunun ardından, Proje Değerlendirme-Enerji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa İlkan, KTEMB Başkanı Bora Karaçam, SEHK Başkanı George Kyriacou birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından KNX otomasyon protokolü ile ilgili sunum sertifikalı KNX eğitmenleri Stelios Hirodontis, Ahmet Dağbaşı ve Şevki Kandulu tarafından gerçekleştirildi.

Asilzade “Bu projenin etkilerinden sadece elektrik sektörü değil tüketiciler de yarar sağlayacaktır”
Açılışta Proje Koordinatörü Elektrik Mühendisi Osman Asilzade toplam süresi 30 ay olan ve 15 aylık süreci geride kalan projenin tanıtım sunumunu yaptı. Asilzade sunumunda şu ana kadar toplam 500 saat teorik ve pratik eğitim yapıldığını ve mühendis, tekniker, teknisyen, öğrenci ve mesleğe ilgi duyan kişilerden eğitimlere katılım için yapılan toplam başvuru sayısının 505 olduğunu belirtti. Lefkoşa haricindeki bölgelerden gelen talebi karşılamak üzere Mağusa, Girne ve Güzelyurt bölgelerinde de eğitimler yapıldığını belirten Asilzade 15 aylık süreçte projede öngörülen saatin üzerinde eğitim yapıldığını ve şu ana kadar piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen 12 konu başlığının 21 eğitmen tarafından verilerek tamamlandığını kaydetti. Bireylerin mesleki teknik gelişimi, yeni teknolojilerin kullanımının artırılması ve standartların yükseltilmesinin sonucunda, seçeneklerle birlikte servis ve hizmet kalitesinin artacağını tüketicilerin de bundan yarar sağlamış olacağını belirtti.

Prof. Dr. Mustafa İlkan “ Diploma mı? Sertifika mı?”
Proje Değerlendirme-Enerji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa İlkan AB destekli bu projenin elektriksel alanda değişik konularda alanın ihtiyacı olan teknik elemanların bilgi tazeleme, yeni bilgi edinme ve bilgi geliştirme amacına uygun olarak 30 aylık bir proje olduğunu ve katılımcılara ücretsiz olarak sunulduğuna vurgu yaparak kurs sonunda katılımcılara katıldıkları kurslar için sertifika da verildiğini söyledi. Günümüzde sadece diploma değil, diploma ile birlikte uzmanlaşma alan belgesi olan sertifikaların çok önemli olduğunu ve artık işverenlerin diplomadan çok sertifikasyon aradıkları ve “nasıl bir diploma?” yerine hangi konularda uzmanlık?” sorularının cevaplarına göre eleman istihdamına yöneldiklerini belirterek katılımcıların mutlaka en az bir konuya merak sarıp o konuda uzmanlaşma belgesi olan mesleki sertifika sahibi olmalarının önemli olduğuna vurgu yaptı. Verilen sertifikaların uluslararası standardı ve tanınırlığı olduğuna vurgu yapan proje değerlendirme ve enerji uzmanı Prof. Dr. Mustafa İlkan, kursların yeterince teori ve bolca da uygulamalı olarak sunulduğunu belirterek amaca uygunluğuna da vurgu yaptı.

Karaçam “Vereceğimiz sertifikalarla üyelerimizin yaşadığı teknik personel istihdam sorununu çözmek istiyoruz”
Kıbrıs’ın Güneyinde faaliyetlerini sürdüren proje partneri SEHK ile birlikte belirli konularda, onlardan teknik ekipman ve eğitmen desteği sağlanarak güzel bir işbirliği ile projenin yürütülmekte olduğuna vurgu yapan KTEMB Başkanı Karaçam elektrik sektöründe faaliyet gösteren Birlik üyelerinin kalifiye eleman istihdamında yaşadıkları sorunu çözmek için uğraş verdiklerini belirtti. Projeye katılarak sertifika almaya hak kazanan kişilere talep etmeleri halinde Birlik üyesi firmalarda iş garantisi sağlanacağını belirten Karaçam bu şekilde istihdamların yapılmaya başlandığını belirtti. Karaçam verilen sertifikaların ve belirli bir konuda uzmanlaşmanın önemine işaret ederek piyasanın bu şekilde konusunda uzmanlaşmış geçerli sertifikaya sahip kişilere ihtiyacı olduğunu kaydetti. Soru-cevap bölümüyle sona eren etkinlikte UKÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Kuşaf tarafından konuşmacılara ve KNX eğitmenlerine teşekkür belgeleri verildi.