Elektrik Çarpmasına Karşı Alınacak Önlemler

Elektriğe çarpılan kimseye yapılacak ilk yardım:

Üzerinden elektrik akımı geçerek elektriğe çarpılan bir kimseye uygulanacak ilk yardım tedbirleri şunlardır:

Kazazedenin maruz kaldığı hatalı akım devresi derhal kesilir ; bunun için mesela anahtar açılır, fiş prizden çekilir, sigorta çıkarılır. Bunlar mümkün olmazsa kazazedeye yalıtkan cisimler yardımı ile (kuru elbise, kuru tahta vb.) veya elbisesinden çekerek gerilim altında bulunan kısımlardan uzaklaştırılır.

Yardımcıların da hayatı tehlikeye düşmeyecek şekilde kazazede tehlike alanından uzaklaştırılır. Suni tenefüs yaptırılır. Son yıllarda ağızdan ağıza veya ağızdan buruna nefes verme metodu tercih edilmektedir.

Nefes verme olayı dakikada yaklaşık 12 defa tekrarlanır. Kalbin durması halinde suni tenefüsle birlikte derhal dışardan kalp masajı yapılmaklıdır; bunun için göğüs üzerine bastırılıp bırakılır. Gerekli hallerde suni tenefüs uzun zaman uygulanmalıdır.

Bu arada kazazedeyi bir hastaneye nakletmek için ambulans çağrılır; hastanın nakli esnasında da suni teneffüse devam olunur, eğer varsa oksijen verilir.

Kalp normal çalışmaya başlayıp kazazede kendiliğinden normal nefes alıp verirse, suni teneffğs başarıyla sonuçlanmış sayılır.

Yangın başlangıcı varsa kazazede yere yatırılır ve ilkin yangın söndürülrür.

Yangın yaraları mikropsuz, temiz bezle örtülür. Yaraya pudra, yağ veya merhem sürülmez.
Kazazede derhal hastaneye kaldırılmalıdır. İnsan vücudundan geçen 50 Hz.’lik alternatif akımın çeşitli şiddetlerinin fizyolojik belirtileri. ( Akımlar efektif değer olup tesir süresi 1sn’dir.)